Rak jelita grubego w liczbach
Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że szacowana zachorowalność na raka jelita grubego w 2020 r. dotyczyła 20,5 tys. osób. Rak jelita grubego jest aktualnie w Polsce drugą najczęstszą przyczyną zgonów nowotworowych u mężczyzn (ok. 7 tys.) i trzecią u kobiet ( ok. 5,5 tys.), odpowiadając za blisko 12,5 tys. zgonów rocznie. Jak podkreślają eksperci od kilku lat obserwujemy wzrost zachorowalności na raka jelita grubego w naszym kraju, a dynamika wzrostu zachorowań rok do roku wynosi ok. 4-5%.
Nowotwór jelita grubego powstaje w wyniku niekontrolowanego wzrostu komórek nowotworowych w obrębie jednej z części jelita grubego, lokalizując się głównie w obrębie wstępnicy, kątnicy, poprzecznicy, zstępnicy lub odbytnicy. Ok. 90% nowotworów jelita grubego stanowi gruczolakorak.
Zachorowalność na raka jelita grubego dotyczy głównie osób po 50 roku życia, ponieważ 9 na 10 osób, które zachorowały na ten typ nowotworu ma 50 lub więcej lat.
Wśród czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wymienia się często czynniki genetyczne, czyli występowanie tego nowotworu u członków najbliższej rodziny, zespół rodzinnej polipowatości gruczolakowatej, zespół Lyncha czy chorobę Leśniowskiego-Crohna. Wśród czynników środowiskowych mających wpływ na rozwój raka jelita grubego wymienia się palenie papierosów, złą dietę, czy niską aktywność fizyczną.